Konferencija za nastavnike srednjih škola

Image

Poštovani nastavnici srednjih škola u Crnoj Gori,

Čast nam je i zadovoljstvo da Vas ispred Univerziteta Donja Gorica pozovemo da učestvujete na Regionalnoj konferenciji za nastavnike srednjih škola. Konferencija ima za cilj da podstakne nastavnike srednjih škola da razgovoraju o aktuelnim izazovima u obrazovanju i edukaciji, te da zajedničkim naporima pokušamo poboljšati kvalitet nastave, kao i obrazovnog sistema u globalu.

Prva Konferencija ovog tipa, održana u januaru mjesecu 2019. godine okupila je 46 nastavnika iz gotovo svih srednjih škola u Crnoj Gori, dok je na regionalnoj Konferenciji krajem iste godine učestvovalo preko 100 nastavnika i direktora srednjih škola u Crnoj Gori, i nekoliko iz regiona.

Glavni ciljevi Konferencije nastavnika srednjih škola su ispunjeni, a od rezultata bi istakli značajan doprinos umrežavanju nastavnika koji u svojim školama i zajednici promovišu ideju konferencije, zaključke i rezultate definisane u sintetisanom dokumentu, kreiranom nakon uspješne realizacije.

Imajući u vidu navedeno, donijeli smo odluku da i u ovoj studijskoj godini, pritom uz malo zakašnjenje zbog COVID-19 pandemije Konferenciju opet organizujemo na regionalnom nivou, te ćemo i ove godine imati nastavnike iz regiona. Cilj regionalne Konferencije jeste da zajedno, iz perspektive nadležnih institucija, univerziteta, studentskih i srednjoškolskih organizacija, te samih nastavnika iz Crne Gore i regiona, kroz konstruktivan dijalog pronađemo modele za poboljšanje situacije u obrazovnom sistemu, sa akcentom na preduzetništvo, inovacije, naučno-istraživački rad kao i primjenu digitalnih tehnologija u edukaciji mladih.

Na Konferenciji nastavnika će se raspravljati o aktuelnim temama na polju obrazovanja: načinima motivisanja učenika, uticaju sredine na mlade, jačanju samopouzdanja učenika kroz razvoj sopstvenih potencijala i mogućnostima da se učenici što ranije usmjere na razmišljanje o inovativnim rešenjima za sopstvenu budućnost, preduzetništvu i istraživanju, i na taj način prilagođavanju aktuelnim tokovima u obrazovanju. Sve ovo podrazumijeva buđenje duha mladih ljudi, a želja tima Studentskog Biznis Centra i Univerziteta Donja Gorica kao organizatora projekta, je da se približi načinu na koji se to radi upravo sa nastavnicima srednjih škola u Crnoj Gori i regionu, jednom od važnih faktora na životnom putu mladih.

Regionalna Konferencija će trajati tri dana, i biće održana na UDG, u periodu od 12-14. februara 2021. godine. Ovogodišnja Konferencija se realizuje u okviru projekta “BYLEAP - Balkans Youth: Linking Education, Abilities and Partnership Potential in Regional Employment Practice” koji finansira Evropska Unija kroz Program “Civil Society Facility and Media 2018-2019”. Struktura Konferencije zasnivaće se na kombinaciji interaktivnih predavanja, radionica i teambuilding aktivnosti u okviru kojih će učesnici imati priliku da timski rade na rješavanju aktuelnih izazova u oblasti obrazovanja, nauke, preduzetništva, istraživačkog rada, digitalizacije.

Ono što je veoma važna informacija za sve nastavnike kao potencijalne učesnike Konferencije, jeste da će dio ovogodišnje Konferencije, biti baziran na treningu nastavnika i obuci za preduzetničko obrazovanje, programa koji je licenciran od strane Junior Achievment WorldWide – mreže za preduzetničko obrazovanje, a koji je nastavnicima srednjih škola preporučen i od strane Evropske Komisije, kao inovativan pristup obrazovanju. Samim tim, nastavnici će imati priliku da na Konferenciji prođu obuku za sprovođenje programa Učenička kompanija koju će realizovati kolege iz partnerske organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, a nakon završene obuke i programa Konferencije, svi učesnici će dobiti sertifikat povodom učešća.

Konferenciji će i ove godine prisustvovati predstavnici Univerziteta, mreže Dostignuća mladih u Srbiji i Centra za stručno obrazovanje. Nastavnicima će se obratiti eminentni profesori koji rade sa mladim ljudima tokom studiranja, a imaće priliku da razgovaraju sa studentima UDG-a koji će takođe uzeti učešće u ovom događaju. Ova konferencija će biti značajna za umrežavanje kolega koji u svojim školama, a potom i zajednicama, promovišu ideju te rezultate Konferencije.

U skladu sa tim, molimo Vas da imenujete jednog predstavnika koji će ispred Vaše škole učestvovati na Konferenciji nastavnika. Imenovani predstavnik je dužan da ispuni prijavnu formu koja se nalazi u nastavku, i to najkasnije do petka 5. februara 2021. godine, a u okviru koje će potvrditi svoje prisustvo kao i navesti lične podatke.

Troškovi učešća nastavnika (smještaj i hrana) su obezbijeđeni, smještaj nastavnika koji dolaze izvan Podgorice će biti obezbijeđen u Hotelu Voco, a koji se nalazi pored UDG-a: link hotela.

Iskreno se nadam da ćete prepoznati značaj ovakvih projekata za nastavno i vannnastavno usavršavanje mladih ljudi, a pored nastavnika kao učesnika Konferencije ispred Vaše škole, biće nam velika čast i da u sklopu projekta ugostimo i Vas lično prilikom otvaranja Konferencije.

Za sve dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate putem email adrese projekta: konferencija.nastavnika@udg.edu.me.

U iščekivanju Vašeg odgovora, napomena da će Agenda biti blagovremeno dostavljena Vama i svim učesnicima Konferencije.

U nadi da ćemo realizacijom projekta nastaviti uspješnu saradnju,

S osobitim poštovanjem i unaprijed zahvalan,
Vaš SBC & UDG tim