Poslovni Izazov Crne Gore

Image

Poslovni izazov Crne Gore - X „Škola Preduzetništva i inovacija za mlade“ je projekat koji će Studentski Biznis Centar organizovati desetu godinu zaredom na UDG-u, u periodu od 21-23. januara 2020. godine. Vizija ovog preduzetničko-istraživačkog poduhvata je da probudi istraživački duh u srednjoškolcima, ukaže im na svijet preduzetništva i inovacija, kao i na značaj primjene digitalnih tehnologija u edukaciji mladih.

Poslovni izazov se tradicionalno održava posljednje neđelje zimskog školskog raspusta, a domaćin projekta je Univerzitet Donja Gorica. I ove godine projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, kompanija Crnogorski Telekom i Com Trade, kao i organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Filozofija SBC tima je da se poslovni izazovi nalaze u svim oblastima života! U cilju realizacije projekta krenuli smo u obilazak srednjih škola sa uvjerenjem da svako od nas ima neki talenat – dar. SBC tim je osmislio aktivnosti koje će podstaći mlade ljude u namjeri da otkriju svoju nadarenost, te da je u narednom periodu kontinuirano usavršavaju kroz brojne nastavne i vannastavne aktivnosti koje ih očekuju tokom obrazovanja. Tim povodom, tokom promotivne kampanje, 36 volontera Studentskog Biznis Centra, studenata Univerziteta Donja Gorica, obišli su 22 opštine i 45 srednjih škola, održali prezentacije u 181 odjeljenju i ostvarili kontakt sa 4217 maturanata iz čitave Crne Gore.

U duhu slogana “Samo ako otkriješ svoj talenat vodićeš svoj život autentično, jer tvoj život si ti!”, pozvali smo sve srednjoškolce u Crnoj Gori da izaberu jednu ili više oblasti za koje smatraju da posjeduju talenat i predstave je kao poslovni izazov. Mi smo im predložili samo neke od tema koje mogu biti predmet njihovog interesovanja: matematika, fizika, hemija, biologija, preduzetništvo, inovacije, istraživanje, digitalizacija, književnost, kultura, poezija i umjetnost. Projekat koji se u januaru organizuje DESETU godinu zaredom na UDG-u, izazvao je rekordno interesovanje, zabilježivši više stotina prijava srednjoškolaca iz svih škola i gradova Crne Gore. Nakon nekoliko krugova selekcije, odabrano je 177 srednjoškolaca koji će dobiti priliku da učestvuju na Poslovnom izazovu Crne Gore.

Poslovni izazov Crne Gore će i ove godine omogućiti odabranim srednjoškolcima da tokom trodnevnog takmičenja u jutarnjim terminima slušaju predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva na temu pomenutih oblasti koje su upravo srednjoškolci istakli kao predmet svog interesovanja. U popodnevnim terminima takmičari će imati priliku da rade na rješavanju realnog poslovnog izazova, a biće podijeljeni u grupe tako da će se u svakom timu nalaziti srednjoškolci iz sjeverne, centralne i primorske regije Crne Gore. Pored stručnih i motivacionih predavanja, maturanti će imati prilike da čuju nešto više o tome kako postati preduzetnik, koje se prakse nude u inostranstvu, priče uspješnih start up-ova studenata, kao i da učestvuju na interaktivnim teambuilding aktivnostima.

Najuspješnijih 20 maturanata u rješavanju zadatog poslovnog izazova dobiće prilku da u aprilu učestvuje na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana, regionalnom takmičenju koje će ove godine biti održano u aprilu u Hrvatskoj. Time će naši srednjoškolci biti dio timova sačinjenih od 80 najboljih učenika regiona iz 4 susjedne zemlje: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Žiri će sačinjavati komisija sastavljena od profesora i saradnika sa UDG-a, preduzetnika, partnera iz regiona, dok će biznis mentori biti koordinatori Studentskog Biznis Centra.