Poslovni izazov - Škola preduzetništva i inovacija za mlade ( 16. - 18. januar 2019. )

Nevladina organizacija Studentski Biznis Centar Univerziteta Donja Gorica u januaru svake godine organizuje takmičenje „Poslovni Izazov“. Ovaj projekat, ranijeg naziva „Škola preduzetništva i inovacija“, se već devet godina uspješno realizuje na UDG-u, koji je glavni partner i generalni pokrovitelj.

Ove godine, Poslovni Izazov je okupio 149 maturanata iz svih krajeva Crne Gore.

Prijava za projekat je trajala do 25. Decembra 2018, a za istu je bilo potrebno odgovoriti na temu „Ja na vrhuncu poslovne karijere“. Maturanti su slali svoje odgovore na raznovrsne načine, od pisanja eseja, preko crteža i fotografija do poezije. Najbolji su dobili priliku da zajedno sa svojim vršnjacima sva tri dana u prijepodnevnim časovima slušaju predavanja i prezentacije eminentnih stručnjaka iz svih oblasti života. Oni su eskpertizom u oblasti kojom se bave postavili primjer maturantima sa porukom da se naporan rad i trud, uz vjerovanje u svoje ideje, prije ili kasnije neminovno isplati.

Preduzetništvo je mnogo više od otvaranje firme i vođenja biznisa, to je stil života koji podrazumijeva da svaki dan moramo da radimo na sebi i napredujemo. Upravo je promocija preduzetničkog duha kroz primjer bila glavni cilj predavanja koji je postignut uz sjajnu reakciju maturanata.

Popodnevni dio dana je bio rezervisan za rad na poslovnom izazovu. Pred takmičare je postavljen realan poslovni problem koji su oni, kroz grupni rad, morali da riješe ispunjavanjem neophodne forme biznis plana i potom prezentuju rješenja stručnom žiriju. Učestvovalo je 29 timova koji su bili podijeljeni tako da u svakom timu mora biti makar jedan takmičar iz sve tri crnogorske regije, što im svakako otežava rad jer je velika šansa da se prije Izazova nisu poznavali sa svojim timskim kolegama.

U večernjim časovima, maturanti su se družili i upoznavali u manje formalnim ambijentima kuglane i studentskog kluba na UDG-u, gdje su sumirali utiske sa nastavnicima koji su učestvovali na još jednom od projekata SBC-a: „Konferencija za nastavnike srednjih škola u Crnoj Gori“, prvi događaj toga tipa u našoj zemlji.

Prezentacije su prevazišle očekivanja, a srednjoškolci su pokazali sjajan takmičarski duh i karakter, kao i spremnost i sposobnost da se nose sa problemom sa kojim se prvi put susrijeću.

Najboljih 20 srednjoškolaca u rješavanju zadatog poslovnog izazova dobilo je priliku da učestvuje na takmičenju Poslovni Izazov Zapadnog Balkana, regionalnom izazovu koji Studentski Biznis Centar realizuje sa kompanijom“Dostignuća mladih Srbije” - koja dio globalne mreže Junior Achievement Worldwide , a domaćin Izazova ove godine je bila upravo Crna Gora.

Preuzmi izvještaj Fotografije