Poslovni Izazov Zapadnog Balkana APRIL

Poslovni izazov zapadnog Balkana je regionalno takmičenje na kojem učestvuje 80 najboljih mladih preduzetnika, učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji će biti podijeljeni u 20 timova. PIZB je trodnevno takmičenje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje podstiče učenike da kreativno razmišljaju, analiziraju, planiraju, i sve to kroz timski rad. Razvijanjem svojih komunikacijskih i prezentacijskih vještina učenici stiču samopouzdanje, a razvijanjem ideje od “nule” do biznis plana, postaju svjesni svojih mogućnosti i tako unaprjeđuju preduzetnički duh.

Ovo takmičenje realizuje se već sedmu godinu zaredom, a cilj je da se učenicima pruži prilika da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u djelo. Takođe, ova manifestacija ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou - zemlja domaćin se mijenja svaki put, a Crna Gora je bila domaćin 2015. i 2019. godine.

Time su naši maturanti već sedam godina bili dio timova sačinjenih od 80 najboljih maturanata regiona iz 4 susjedne zemlje: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.Takođe, u ulozi biznis mentora na ovom takmičenju učestvuju i studenti UDG koji su koordinirali aktivnostima maturanata na Poslovnom Izazovu, nacionanom preduzetničkom takmičenju koje se za srednjoškolce svake godine uspješno realizuje na UDG.

Organizator takmičenja je Junior Achievement Serbia, članica najvećeg globalnog programa preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide, a partnersku podršku u Crnoj Gori pruža Studentski Biznis Centar.

Cilj projekta jeste da se maturantima stavi do znanja kako su upravo takmičenja ovog tipa sjajan način za probijanje leda kada su prezentacije u pitanju, a ujedno i sjajna prilika za sticanje novih iskustava. Srednjoškolci po zavšetku poslovnog izazova imaju stotinjak novih kontakata i neophodno iskustvo prezentovanja pod pritiskom takmičenja, kao I iskustvo druženja i boravka u velikim balkanskim gradovima.

Preuzmi izvještaj Fotografije