Preduzetničko istraživački poduhvat: “ZAORI DUBLJE, PROŠIRI BRAZDE”

Image

Dragi srednjoškolci,

Čast nam je i zadovoljstvo da vas pozovemo da i ove godine uzmete aktivno učešće u preduzetničko-istraživačkom poduhvatu „ZAORI DUBLJE, PROŠIRI BRAZDE“!

Ovaj projekat će na jednom mjestu, 8. i 9. maja 2020. godine, okupiti srednjoškolce, mlade istraživače iz gotovo svih gradova i srednjih škola u Crnoj Gori, koji će imati priliku da se takmiče u rješavanju zadatih istraživačkih izazova, putuju Bulevarom Znanja Podgorica – Cetinje, posjećuju kulturno istorijski važna mjesta na toj dionici, učestvuju u zanimljivim teambuilding aktivnostima, i na kraju prisustvuju Berzi preduzetničkih ideja, najvećoj "smotri" biznis ideja u Crnoj Gori, koja će 9. maja u organizaciji UDG-a biti realizovana po 11. put.

Pozivamo vas da ovu priliku iskoristite kao odmor od maturskih ispita (engleski u subotu) i više nego intenzivne školske godine, te kao šansu da upoznate svoje vršnjake iz cijele Crne Gore!

Naravno, usljed preporuka Instituta za javno zdravlje, sve aktivnosti ovog projekta će biti realizovane u skladu sa aktuelnim mjerama sa ciljem zaštite javnog zdravlja. Ipak, utisak i efekat će biti isti, premda sa drugačijom dinamikom, a imaćete priliku da učite, razmišljate, istražujete, takmičite se, umrežavate i družite. Kontakte koje ostvarite za vrijeme trajanja projekta, moći ćete da iskoristite i proširite kada se život polako bude vraćao u normalni tok. Svako od vas će tokom trajanja projekta imati svog mentora koji će mu biti na raspolaganju za sva pitanja, nedoumice, pomoć i podršku, a bićete raspoređeni u timove, i to tako da se u svakom timu nalazi po jedan srednjoškolac iz sve tri crnogorske regije.

Cilj ovog PREDUZETNIČKO-ISTRAŽIVAČKOG poduhvata jeste da mladima podigne svjest o značaju inovacija, kao i da prezentuje neke od prilika koje im se nude kako bi svoje ideje pretvorili u kvalitetne istraživačke radove, projekte ili startup kompanije, kao i ostvarili potencijal u ma kojoj oblasti djelovanja, sa posebnim akcentom na preduzetništvo, inovacije i naučno-istraživački rad.

Prioritet u selekciji prijava će imati upravo oni koji nam pokažu da posjeduju preduzetnički ili istraživački duh u sebi, mladi talenti koji će bez ikakve sumnje biti prekretnica za naše društvo i koji će svojim vještinama i radom doprinijeti kreiranju intelektualne elite koja je sposobna da vodi cijelo društvo snažno naprijed.

Prijave su individualne, a da bi se prijavili za ušešće potrebno je literarno odgovoriti (u vidu proze ili poezije, odnosno eseja ili pjesme) na jednu od dvije ponuđene teme:

1) "Ja u ulozi mladog istraživača" (možda Šarajući mapom mladog istraživača?) - opišite svoje dosadašnje iskustvo u istraživačkom radu, ili temu odnosno oblast u kojoj želite da se bavite istraživačkim radom u budućnosti, kao i na koji način možete doprinijeti pozitivnoj promjeni kroz takav rad. Što kreativnije, to bolje!

2) "Inovacija koja me inspiriše" (možda Moj inovativni kutak?) - opišite neku inovaciju kao originalno i autentično rješenje nekog problema, bilo u svijetu ili u Crnoj Gori, bilo iz istorije ili iz današnjice, a koje vas je posebno oduševilo, i objasnite uticaj te inovacije na svakodnevni život.

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce, prvenstveno maturante, koji pored priloženog eseja ili pjesme, prijavu mogu upotpuniti crtežom, fotografijom ili video materijalom u maksimalnom trajanju do 60 sekundi, ili nekim drugim oblikom kreativnog iskaza.

NAPOMENA: Prijava se vrši ispunjavanjem prijavne forme koja slijedi u nastavku, i to tako što ćete vaš rad i potencijalne priloge koje pripremite spakovati zajedno u zip dokument, koji ćete nazvati imenom i prezimenom, i tek nakon toga ga priložiti na prijavnoj formi.

Prijave i radovi, koji na ovaj način ne budu pripremljeni i poslati, neće se uzimati u razmatranje!

Rok za slanje prijava je subota, 1. maj!

Učenici koji budu izabrani za učešće na projektu, biće obaviješteni odmah po isteku roka za prijavu.

Za sva dodatna pitanja i informacije SBC tim vam stoji na raspolaganju putem društvenih mreža:
• Facebook: Student Business Center
• Instagram: sbc_tim
• Twitter: sbcudg


Iskoristite šansu!
Vidimo se 8. maja!
Vaš SBC tim

Prijavi se