Preduzetničko istraživački poduhvat - Zaori dublje, proširi brazde ( 8. - 9. Maj 2019. )

Preduzetničko istraživački poduhvat “Zaori dublje proširi brazde” okupio je 70 srednjoškolaca, mladih istraživača iz gotovo svih gradova i srednjih škola u Crnoj Gori, koji su 8 i 9. maja 2019. godine, imali priliku da prisustvuju predavanjima eminentnih stručnjaka na UDG, putuju Bulevarom Znanja Podgorica – Cetinje, posjećuju kulturno istorijski važna mjesta na toj dionici i sudjeluju u zanimljivim teambuilding aktivnostima, i na kraju učestvuju na Berzi preduzetničkih ideja.

Nakon dolaska na UDG u prijepodnevnim časovima, srednjoškolci su dobili priliku da slušaju prezentaciju dr Sandre Tinaj, generalne menadžerke UDG, koja je predstavila njegove programe, sa posebnim akcentom na međunarodnu saradnju po kojoj je UDG sada već prepoznat. Savjetovala je maturante da pažljivo donesu odluku koja se tiče izbora fakulteta.

Na putu ka Cetinju, maturanti su stali na Belvederu, kako bi mogli da uživaju u prirodnim ljepotama naše zemlje, kao i da se malo bliže upoznaju. Tamo su čuli priču o prvoj nacionalnoj štampariji na svijetu, štampariji „Obod“ koja je osnovana prije 527 godina na Rijeci Crnojevića od strane Đurađa Crnojevića. Belveder je jedna od tačaka koja je označena na Bulevaru znanja, projektu UDG-ja koji ima za cilj povećanje znanja studenata o istorijski bitnim tačkama za našu zemlju.

Po dolasku na Cetinje, učesnici su imali tim-bilding aktivnost koja je podrazumijevala šetnju po gradu i učenje o njegovim znamenitostima kroz zabavu. Od srednjoškolaca, koji su bili podijeljeni u sedam grupa, je traženo da ispune deset zadataka u zadatom vremenu od dva sata, a svaki od zadataka je podrazumijevao učenje o cetinjskim muzejima, mitovima i urbanim legendama. Tokom dana su imali nekoliko kratkih časova istorije koje je održao Balša Lompar, predstavnik SBC-a i lokalni stanovnik.

Maturanti su na tom kratkom putu istorije stajali ispred dvorca Kralja Nikole, ispred Cetinjskog manastira, kao i na Orlovom Kršu gdje je predavanje održao rektor UDG-a, Veselin Vukotić.Savjetovao je svakog srednjoškolca koji ima bilo kakav dramski, pjesnički, filozofski ili literarni dar da ga čuva i njeguje jer poezija i filozofija češće bolje opisuju život od nauke. Pozvao ih je da se više druže i ukazao na činjenicu tome koliko putovanja i upoznavanja novih kultura oplemenjuju ljudski život, a potom podsjetio na značaj učenja stranih jezika i poznavanja različitih religija u svijetu koji se sve brže razvija i usljed tehnologije postaje globalno selo, u kom su zastupljene sve nacije i religije.

Preuzmi izvještaj Fotografije